Hier zijn tips over hoe je een 100/100 score in Google Pagespeed Insights kunt krijgen.

In 2022 is het steeds belangrijker geworden om een snelle website te hebben. Google houdt echt van websites die snel laden. Vandaag ga ik uitleggen hoe je een 100/100 score kunt krijgen op Google Pagespeed Insights!

Maar eerst een stukje achtergrond

Google heeft een heleboel verwachtingen. Het wil dat een bezoeker van de zoekpagina het beste resultaat terugkrijgt op basis van zijn zoekopdracht.

De talrijke algoritmen van Google’s zoekmachine dragen allemaal bij tot het verkrijgen van het beste zoekresultaat en ze zien dat graag tot uiting komen op de resultatenpagina van degene die zoekt.

Maar Google blijft een machine en het is geen alwetende macht. De verwachtingen of eisen die Google stelt aan een website of webshop hebben ook hun (soms verborgen) gebreken. Dit is ook het geval met de snelheidsmetingen van een website.

Google heeft een tool gemaakt genaamd Pagespeed Insights om website-eigenaren en ontwikkelaars te helpen de snelheid van hun website te analyseren. Deze tool is bedoeld om te meten hoe snel een website laadt op mobiele en desktop apparaten.

Het geeft een score van 0/100 tot 100/100, waarbij 100/100 het beste is. Als je puur naar de prestaties en snelheid van een website kijkt, komt een score van 100% in Google Pagespeed Insights overeen met een snelle website.

Ik zou geen SEO specialist zijn als ik website snelheid en een 100/100 score in Pagespeed Insights niet als twee verschillende dingen zou beschouwen.

Vandaag ga ik het dus niet hebben over hoe je je website supersnel kunt maken, maar hoe je een 100/100 score kunt bereiken vanuit het perspectief van “scoren in Google”.

Zo zorg je niet alleen voor een snelle website voor een prettige gebruikerservaring voor je bezoekers, maar gebruik je hem ook als actief hulpmiddel om mogelijk hogere posities in Google te bereiken.

De volgende tips zorgen ervoor dat je website of webshop een topscore haalt!

Na SEO
Voor SEO

Zorg voor een solide basis: hosting

Dat de resultaten van Pagespeed Insights niet 100% overeenkomen met de werkelijkheid betekent natuurlijk niet dat je helemaal niets hoeft te veranderen aan de snelheid van je website.

Het blijft belangrijk om een solide basis te bouwen zodat je website goed presteert in de Pagespeed test.

Met een solide basis bedoel ik goede en betrouwbare webhosting. Elke website heeft onderdelen die de laadtijd verhogen.

Als je voldoende vermogen hebt en je hosting heeft voldoende ruimte voor je website, dan heb je al een solide basis.

Voor de zekerheid kun je er ook voor zorgen dat je geen shared hosting gebruikt, waarbij een server wordt gedeeld met meerdere websites.

Zodra een bezoeker op je website landt, ziet hij al een deel van de website. Dit is inhoud die zichtbaar is zonder dat de bezoeker naar beneden hoeft te scrollen.

Om in internettaal te blijven, dit heet “boven de vouw” inhoud. Omdat Google wil dat bezoekers onmiddellijk actie kunnen ondernemen, is het belangrijk dat de inhoud boven de vouw voorrang krijgt.

Denk hieraan in de structuur van je website – vooral de HTML-structuur van de website. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat de gegevens die boven de vouw worden geladen kleiner zijn.

Een andere mogelijkheid is ervoor te zorgen dat de HTML-code zo gestructureerd is dat de belangrijke inhoud boven de vouw eerst zichtbaar is, voordat andere elementen worden geladen.

Weet je niet veel van programmeren of heb je niemand om het voor je te doen? Dan raad ik je aan een website thema te kiezen dat deze functie ondersteunt.

Verklein code zoveel mogelijk

Hoewel een website met veel toeters en bellen een mooi visitekaartje is, houdt Google over het algemeen meer van kleine, compacte websites. Dit betekent niet dat je een witte ruimte moet creëren met een menu en tekst.

Het betekent dat je “onnodige” code zoveel mogelijk moet verminderen/verwijderen. Als je de code van je website compacter maakt, zal de pagina sneller laden.

Allereerst kun je zelf werken aan het verkleinen van de code. Laat programmeurs de CSS, HTML en JavaScript op je site bewerken.

Laat ze het volgende verwijderen: onnodige witruimte, onnodige nieuwe regels, onnodige opmaak, of delen van de code die achterhaald zijn en niet meer aangeroepen worden.

Geen tijd of middelen om dit met de hand te doen? Dan raad ik je aan om hier tools voor te gebruiken. Denk aan HTML Minifier, CSSNano en UglifyJS.

Implementeer browser caching

Telkens als je een website bezoekt, slaat je browser delen van de website op in een lokale cache. Dit omvat HTML, CSS, JavaScript en afbeeldingen.

De volgende keer dat je de website bezoekt, heeft de browser ze als het ware al opgeslagen, zodat de website bij een tweede bezoek nog sneller laadt.

Optimaliseer afbeeldingen

Je hebt deze tip waarschijnlijk al vaak gehoord, maar hij is te belangrijk om niet in dit verslag op te nemen. Afbeeldingen zijn nog steeds het deel waar je de meeste winst kunt maken.

Neem alle afbeeldingen op je website door en verklein ze zoveel mogelijk. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met Compressor of Compressjpeg. Ook handig om te weten: jpg-afbeeldingen zijn meestal veel kleiner dan png-afbeeldingen!

Een goede vuistregel om te controleren of de afbeeldingen echt geoptimaliseerd zijn, is om ze niet groter te maken dan 200 tot 300 kb. Nogmaals, het is niet goed om de afbeelding veel kleiner te maken dan 100kb. In dit geval zal het snel laden, maar er is een kans dat de afbeelding niet goed wordt weergegeven in volledig scherm.

Als je al deze veranderingen grondig uitvoert, kun je binnen de kortste keren 50 punten krijgen in Pagespeed Insights!

Bestanden verkleinen

Je website bestaat uit verschillende bestanden. Een browser moet een verzoek sturen naar de server van de website, zodat al deze bestanden geladen kunnen worden.

Als deze website uit honderden bestanden bestaat, die allemaal ook nog eens erg groot zijn, dan doen de server en de browser er in onderlinge communicatie erg lang over om het totaal te laden.

Elk verzoek wordt een verzoek genoemd. Als de server de juiste bestanden selecteert en er zoveel mogelijk samenvoegt, neemt het aantal verzoeken af en zorgt de server ervoor dat de browser de bestanden razendsnel ontvangt. Dit is ook een punt waar Google erg blij van wordt.

Nu wil je natuurlijk weten hoe je deze verzoeken kunt verwerken en verminderen! Dit is een nogal complexe materie, maar één manier om de verzoeken van je website af te handelen is via de .htaccess. Hier kun je bijvoorbeeld verschillende CSS-bestanden samenvoegen.

Verwijder ‘render blocking’

Rendering blocking” is een algemeen aanvaarde term in webdesign, maar helaas bestaat er geen mooie Nederlandse term voor.

Tot zover mijn titel voor deze tip. Laat me desondanks uitleggen wat rendering blocking is en waarom je ervoor moet zorgen dat jouw website dit ongewenste gedrag niet toepast.

Je website heeft veel onderdelen die voor de bezoeker niet interessant zijn, maar toch geladen moeten worden. Denk aan bepaalde CSS of bepaalde (Java) scripts, zoals Google Analytics. Je hebt deze gegevens nodig, maar voor de bezoeker zijn ze in principe nutteloos.

Je kunt dus bepaalde CSS en JavaScript bestanden laten laden door ze in de tag te plaatsen. Onderdelen die niet nuttig zijn voor een bezoeker, zoals Google Analytics, kunnen in de voettekst geplaatst worden.

Google Analytics is er alleen om statistieken te meten, en dat zal je website alleen maar vertragen. Het is daarom praktisch dat deze als laatste wordt geladen en de CSS en Javascript bestanden die met de website te maken hebben als eerste.

Kijk ook naar eventuele andere tools

Al met al is een razendsnelle website geen garantie voor een 100/100 score in Google PageSpeed Insights. En een score van 100/100 is geen garantie voor een razendsnelle website.

Als je bovenstaande punten toepast, bouw je je website volgens de regels van Google. Hierdoor zullen ze je website meer waarderen. Het maakt je website natuurlijk ook veel sneller.

Als je echter niet helemaal op Google wilt vertrouwen en ervoor wilt zorgen dat je website daadwerkelijk bliksemsnel wordt, zou ik niet alleen Google Pagespeed Insights gebruiken, maar ook andere tools overwegen.

De belangrijkste tools die ik hiervoor gebruik zijn GTMetrix en Pingdom Tools. Net als Google bieden ze concrete verbeter opties waar zelfs een leek veel mee kan doen!

5/5 - (1 stemmen) Klik op een van de sterren om je waardering te geven