Tips om 100/100 score in Google Pagespeed Insights te krijgen

Hier zijn tips over hoe u een 100/100 score in Google Pagespeed Insights kunt krijgen.

In 2022 is het steeds belangrijker geworden om een snelle website te hebben. Google houdt echt van websites die snel laden. Vandaag ga ik uitleggen hoe je een 100/100 score kunt krijgen op Google Pagespeed Insights!

Maar eerst een stukje achtergrond

Google heeft een heleboel verwachtingen. Het wil dat een bezoeker van de zoekpagina het beste resultaat terugkrijgt op basis van zijn zoekopdracht.

De talrijke algoritmen van Google’s zoekmachine dragen allemaal bij tot het verkrijgen van het beste zoekresultaat en ze zien dat graag tot uiting komen op de resultatenpagina van degene die zoekt.

Maar Google blijft een machine en het is geen alwetende macht. De verwachtingen of eisen die Google stelt aan een website of webshop hebben ook hun (soms verborgen) gebreken. Dit is ook het geval met de snelheidsmetingen van een website.

Google heeft een tool gemaakt genaamd Pagespeed Insights om website-eigenaren en ontwikkelaars te helpen de snelheid van hun website te analyseren. Deze tool is bedoeld om te meten hoe snel een website laadt op mobiele en desktop apparaten.

Het geeft een score van 0/100 tot 100/100, waarbij 100/100 het beste is. Als je puur naar de prestaties en snelheid van een website kijkt, komt een score van 100% in Google Pagespeed Insights overeen met een snelle website.

Ik zou geen SEO’er zijn als ik de snelheid van een website en een 100/100-score in Pagespeed Insights niet als twee aparte dingen zou zien.

Ik ga vandaag dan ook niet in op hoe u uw website supersnel maakt, maar ik ga puur vanuit het ‘scoren in Google’ in op hoe je een 100/100-score behaalt.

Op deze manier zet u een snelle website niet alleen in voor een prettige gebruikerservaring voor uw bezoekers, maar zet u ook het in als een actief middel om mogelijk hogere posities in Google mee te behalen.

Met onderstaande tips zorgt u ervoor dat uw website of webshop een topscore behaalt!

Zorg voor een solide basis: hosting

Dat de uitkomsten van Pagespeeld Insights niet 100% overeenkomen met de werkelijkheid, betekent natuurlijk niet dat u helemaal niets aan de snelheid van uw website hoeft te doen.

Het is nog steeds belangrijk om een solide basis neer te zetten zodat uw website hoge scores haalt bij de Pagespeed test.

Met een solide basis bedoel ik een goede en betrouwbare webhosting. Elke website heeft onderdelen die de laadtijd verlengen.

Als er voldoende pk’s zijn om mee te werken en uw hosting voldoende ruimte heeft voor uw website is er al een solide basis om mee te werken.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u er ook voor zorgen dat er geen gebruik gemaakt wordt van shared hosting, waarbij een server gedeeld wordt met meerdere websites. 

Geef voorrang aan content boven de “fold”

Zodra een bezoeker op uw website landt, ziet hij al een gedeelte van de website. Dit is content die zichtbaar is zonder dat de bezoeker naar beneden hoeft te scrollen.

Om in internet termen te blijven, wordt dit de content ‘above the fold’ genoemd. Omdat Google wil dat bezoekers direct aan de slag kunnen, is het belangrijk om voorrang te geven aan de content boven deze vouw.

Houd hier rekening mee in de opbouw van uw website – met name hoe de HTML van de website is opgebouwd. Zo moet u ervoor zorgen dat de data die boven de vouw wordt ingeladen, wordt verkleind.

Een andere optie is ervoor zorgen dat de HTML op dusdanige wijze is opgebouwd, dat de belangrijke content boven de vouw eerst in beeld komt, voordat andere elementen worden geladen.

Bent u niet zo thuis in het coderen, of heeft u hier niemand voor in dienst? Dan raad ik u aan om een thema voor de website uit te kiezen dat deze functie ondersteunt.

Verklein code zoveel mogelijk

Alhoewel een website met allerlei toeters en bellen een mooi visitekaartje is, houdt Google over het algemeen meer van kleine, compacte websites. Dit betekent echt niet dat je een wit vlak met een menu en tekst moet maken.

Het betekent wel dat u “overbodige” code zoveel mogelijk moet beperken/verwijderen. Als u de code van de website compacter maakt, zorgt dit dat de site sneller laadt.

U kunt allereerst zelf aan de slag met het verkleinen van de code. Laat programmeurs aan de slag gaan met het doorspitten van CSS, HTML en JavaScript op uw site.

Laat ze hierin de volgende dingen verwijderen: overbodige witregels, overbodige nieuwe regels, overtollig opmaak of onderdelen in de code die over datum zijn en niet meer worden opgeroepen.

Geen tijd of middelen om dit met de hand te doen? Dan raad ik u aan om hier tools voor te gebruiken. Denk aan HTMLMinifier, CSSNano en UglifyJS.

Implementeer browser caching

Bij ieder bezoek aan een website, slaat uw browser gedeeltes van de website op in een lokale cache. Denk hierbij aan HTML, CSS, JavaScript en afbeeldingen.

Als u de website een volgende keer bezoekt, heeft de browser deze als het ware al opgeslagen, zodat bij een tweede bezoek de website nog sneller wordt geladen.

Het is heel makkelijk om browser caching in te stellen. Heb je een WordPress-website, dan kun je dit doen via plug-ins als W3 Total Cache of WP Rocket.

Optimaliseer afbeeldingen

Dit is waarschijnlijk de tip die u al vaker hebt gehoord, maar het is te belangrijk om het niet in dit overzicht te verwerken. Afbeeldingen zijn nog steeds het onderdeel waar je de meeste winst op kunt halen.

Loop alle afbeeldingen op uw website na en verklein deze zoveel mogelijk. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met Compressor of Compressjpeg. Ook handig om te weten: jpg-afbeeldingen zijn in de regel een stuk kleiner dan png-afbeeldingen!

Een mooie vuistregel om te hanteren en om te controleren of de afbeeldingen daadwerkelijk zijn geoptimaliseerd is om ze niet groter te maken dan 200 a 300 kb. Het is ook weer niet goed om de afbeelding veel kleiner dan 100kb te maken. In dit geval laadt deze wel snel, maar heeft u de kans dat de afbeelding op fullscreen niet mooi in beeld komt.

Als u al deze wijzigingen grondig doorvoert, kan dit u zo 50 punten in Pagespeed Insights opleveren!

Bestanden verkleinen

Uw website bestaat uit verschillende bestanden. Een browser moet voor al deze bestanden een verzoek sturen naar de server van de site om deze te mogen laden.

Als deze website uit honderden bestanden bestaat, die allemaal ook erg groot zijn, doen de server en browser er in de onderlinge communicatie erg lang over om het totaal te laden.

Elk verzoek wordt een request genoemd. Als de server de juiste bestanden uitkiest én zoveel mogelijk samenvoegt, verlaagt het aantal requests en zorg de server ervoor dat de browser de bestanden razendsnel ontvangt. Dit is ook een puntje waar Google erg blij van wordt.

Nu wilt u natuurlijk ook weten hóe u deze requests aanpakt er verkleint/verlaagt! Dit is vrij complexe materie, maar de requests van uw website zijn onder andere te behandelen via de .htaccess. Hierin kun je bijvoorbeeld diverse CSS-bestanden samenvoegen.

Verwijder ‘render blocking’

‘Render blocking’ is een algemeen aanvaarde term binnen webdesign, maar het jammere is dat hier niet echt een mooie Nederlandse term voor te vinden is.

Tot zover dan ook mijn titel bij deze tip. Laat ik toch uitleggen wat render blocking is en waarom u er voor moet zorgen dat uw website dit ongewenste gedrag niet toepast.

Uw website heeft vele onderdelen die niet interessant zijn voor een bezoeker, maar die wel ingeladen moeten worden. Denk hierbij aan bepaalde CSS of bepaalde (Java)Scripts, zoals Google Analytics. U heeft deze gegevens nodig, maar de bezoeker heeft er in principe niets aan.

Wat u dan ook kunt doen, is bepaalde CSS- en JavaScript-bestanden laten laden door deze in de <head>-tag te plaatsen. Onderdelen waar een bezoeker niets aan heeft, zoals Google Analytics, kunt u weer in de footer plaatsen.

Google Analytics is alleen maar voor het meten van statistieken, en dat zal uw website dan ook alleen maar vertragen. Het is dan ook handig dat deze als allerlaatste wordt geladen en dat de CSS- en Javascript-bestanden die daadwerkelijk met de website te maken hebben als eerste worden geladen.

Kijk ook naar eventuele andere tools

Al met al is een razendsnelle website geen zekerheid op een 100/100-score in Google PageSpeed Insights. En een 100/100-score biedt geen zekerheid voor een razendsnelle website.

Door bovengenoemde punten door te voeren, bouwt u uw website volgens de regels van Google op. Dit zorgt er voor dat ze uw website meer waarderen. Daarbij zal de website er uiteraard ook zeker een stuk sneller van worden.

Wilt u toch niet geheel afhankelijk zijn van Google en ervoor zorgen dat uw website daadwerkelijk razendsnel wordt, dan zou ik niet alleen Google Pagespeed Insights hanteren, maar ook naar andere tools kijken.

De belangrijkste tools die ik hiervoor gebruik, zijn GTMetrix en Pingdom Tools. Net als bij Google worden hier concrete verbeterpunten aangedragen, waar zelfs een leek een heel eind mee kunt komen!

5/5 - (1 stemmen)