Profiel checker

Om inzicht te krijgen in uw backlink profiel, kunt u gebruik maken van verschillende backlink checkers. Een profiel checker registreert waar uw backlink profiel uit bestaat. Enkele voorbeelden van backlink checkers zijn:

Ahrefs Backlink Checker
Moz Link Verkenner
Semrush analytics backlinks
SE-Ranking Backlink Checker
SEO-Spyglass

Hieronder vindt u een overzicht van elke website met punten die door een profielchecker zijn gecontroleerd:

Een backlinkprofiel is een overzicht van de verdeling van backlinks op basis van een reeks criteria:

Homepage links versus deep links;
Commerciƫle backlinks versus Branding backlinks;
Onnatuurlijke versus goede links;
Domein en pagina autoriteit van websites;
Verschillende IP adressen; (allemaal van 1 server is twijfelachtig...)
Land van herkomst;
nofollow vs. dofollow

Een profiel kan bijvoorbeeld bestaan uit verhoudingen uitgedrukt als % van .com of .nl TLD's, en kan een bepaald aantal trefwoorden of merkgerelateerde alt tags bevatten. Bovendien heeft elke website uit een bepaald land meer links dan andere en ontvangt hij verwijzingen van websites met verschillende domeinleeftijden. Kijk goed naar wat u nodig hebt en zorg ervoor dat u binnen het bereik van uw website blijft.
Backlink spamming en Google straffen

Backlinking is een belangrijk onderdeel van uw SEO-strategie. Link building is dus toegestaan. Crawlbots van zoekmachines werken als "assistenten" bij het controleren of een website voldoet aan de voorwaarden van de zoekmachines. Zoekmachines controleren of de links van andere websites naar uw website op een natuurlijke manier zijn geplaatst (volgens Google).

De crawlbots moeten de zoekmachines zoveel mogelijk duidelijkheid verschaffen over de informatie die in verschillende vormen op en vanaf uw website is gelinkt, zodat u hoger in de zoekresultaten verschijnt. De zoekmachines vergelijken de informatie met die welke in soortgelijke resultaten voor een zoekterm wordt gevonden.

Voor zoekmachines zoals Google en Bing is het belangrijk dat je links op een natuurlijke manier verzamelt. Natuurlijke link building zorgt voor een backlink profiel met een hoge domein autoriteit op uw website. Als u in korte tijd een bovenmatig aantal links verwerft (kwantiteit boven kwaliteit) en dit staat niet in verhouding tot uw huidige profiel of het profiel van uw bedrijfstak, kan dit door de zoekmachines worden bestraft. Dit wordt in de volksmond een Google Penalty genoemd, maar het is een negatieve SEO-factor en een automatische correctie van uw autoriteit.

Het buitensporig toevoegen van backlinks op een geautomatiseerde manier (bv. door blogs te crawlen en commentaren te posten) wordt door Google als spam herkend. Dit soort backlinks kan een negatief effect hebben in plaats van een positief effect op korte termijn. Er zijn ook bedrijven die duizenden backlinks per maand kopen van bedrijven die niet relevant zijn voor uw branche, geen autoriteit hebben en geen vergelijkbare inhoud hebben als uw website. Dat helpt je niet veel. In de praktijk zien we dat er een tijdelijke piek is in "organische" backlinks binnen het profiel, waarna Google ze disavowt. Daarna treedt dezelfde dip op, of erger nog, er wordt een penalty opgelegd zolang die domeinen naar u verwijzen.


Wat is een Google penalty en wat gebeurt er als u er een ontvangt?

De crawlbots van Google lezen de duizenden backlinks naar uw website en kunnen uw webmaster een waarschuwing geven. Als deze waarschuwing wordt genegeerd en u (of het bureau waaraan u uw linkbuilding uitbesteedt) schadelijke links blijft toevoegen, kunt u een Google penalty krijgen. Je moet dus echt alle waarschuwingen van zoekmachines negeren.

De Google penalty zorgt ervoor dat uw website lager in de zoekmachine komt te staan dan voorheen. Een ergere sanctie die u van Google kunt krijgen is dat uw website na de Google penalty niet meer in de zoekresultaten zal verschijnen. Dit is onwenselijk voor uw website, vooral als uw website uw enige verkoopkanaal is.

Er is een verschil tussen een automatische en een handmatige Google penalty. Terwijl een automatische Google penalty een "straf" is voor het niet volgen van Google's algoritme, is een handmatige Google penalty een grotere straf waarbij iemand van Google zelf je straft voor het schenden van de natuurlijke manier van linkbuilding. Deze straf kan worden teruggedraaid als het correct wordt gedaan. Neem in dat geval contact op met een gespecialiseerd SEO-bureau zoals Backlinks.nl! De verkeerde links verwijderen of misschien zelfs de verkeerde links kunnen u nog veel schade berokkenen!

 

Backlinking is een belangrijk onderdeel van uw SEO-strategie.