Bij het bekijken van de zichtbaarheidswaarden moet men altijd in gedachten houden dat, hoewel de hulpmiddelen over grote trefwoorddatabases beschikken, zij bij lange na niet in staat zijn rekening te houden met alle zoekopdrachten die van belang zijn voor een websitebeheerder. Elke dag worden in Google veel zoektermen ingevoerd die nog nooit eerder in de zoekgleuf zijn getypt. Deze zoektermen zijn meestal niet beschikbaar in de trefwoorddatabases van de aanbieders van SEO-tools, en daarom moet men voorzichtig zijn met het beoordelen van een website louter op basis van zijn zichtbaarheidsindex. Voor een directe vergelijking met een concurrent volstaan echter altijd de gratis aangeboden opties.

Het idee dat er een gratis online tool bestaat die alle belangrijke factoren van een website in enkele seconden evalueert en uitsplitst in een eenvoudige metriek, is zo oud als het internet zelf. Veel webmasters dromen van tools die alles evalueren, van vindbaarheid op Google tot sociale signalen tot een analyse van de HTML, en dat zo gratis mogelijk en zonder lang te hoeven wachten op de analyseresultaten. Daarom is er niet slechts één van deze hulpmiddelen, maar zijn er honderden. .

Men realiseert zich dat de aanbieders van de tools vooral meesters zijn in het registreren van trefwoorddomeinen en vermoedt dat de gratis website-analyse misschien niet helemaal oplevert wat de domeinnaam belooft. In de analyse zijn zeer verschillende factoren opgenomen, die echter alle vrij onbeduidend zijn. De werkelijke waarde van een website ligt toch zeker in het aantal bezoekers, de inhoud, de ranking in zoekmachines en dergelijke en minder in de vraag of de website in Google gevonden wordt voor de woorden in de title-tag van de homepage (onze website wordt bijvoorbeeld in Google en Yahoo gevonden voor het woord "eology" uit onze title-tag

, of de PageRank van de homepage hoog is en of men wat spam bookmarks op Mister Wong heeft gezet. De "PageRank" wordt bijvoorbeeld verminderd als Google slechts enkele backlinks voor de website toont of als de HTML niet W3C-compliant is. Google toont echter slechts een fractie van de werkelijke backlinks en de meeste websites hebben ergens een kleine fout in de HTML. Als er toevallig geen HTML-fout op de startpagina staat, krijgt u van Seitwert.de extra punten. Is de website dan sterker en meer waard? Deze voorbeelden tonen aan dat dergelijke instrumenten zonder pagina-waarde zeer irrelevante gegevens gebruiken voor de evaluatie en daarom kritisch moeten worden bekeken. Zij zijn zeker niet geschikt voor het beoordelen en meten van SEO-maatregelen.

 

Geef me Vertrouwen Baby! - Query trust metriek

In 2004 presenteerden twee wetenschappers van de Universiteit van Stanford en een Yahoo-medewerker een concept met de naam "Combating Web Spam with TrustRank". Destijds werd PageRank er al van beschuldigd de werkelijke kwaliteit van websites niet weer te geven en te gemakkelijk te manipuleren te zijn. Het principe van TrustRank daarentegen is bedoeld om iets te zeggen over de betrouwbaarheid van websites en om spam en dus websites met inferieure inhoud te identificeren. Het vereenvoudigde principe van TrustRank is eenvoudig uit te leggen: een paar honderd websites worden handmatig geselecteerd die 100 % betrouwbare, redactionele inhoud leveren (seed sites).

Alle websites die vanaf deze betrouwbare sites zijn gelinkt, zijn slechts één stap verwijderd en dus nog steeds zeer betrouwbaar. Hoe verder een website van deze zogenaamde seed sites verwijderd is, hoe groter de kans dat het om spam gaat en dus om een website die als onbetrouwbaar moet worden aangemerkt. Natuurlijk trok dit concept ook de aandacht van Google. In 2004 heeft het zoekmachine bedrijf vrij snel TrustRank als merk en algoritme procedure vastgelegd. Het is dus redelijk veilig om aan te nemen dat Google tegenwoordig de betrouwbaarheid van een website volgens dit of een soortgelijk principe beoordeelt.

Om goed gevonden te worden op Google is het dus belangrijk dat uw website door Google als betrouwbaar wordt beoordeeld. Om dit te bereiken, hebt u links van hoge kwaliteit nodig van zogenaamde trust- of autoriteitssites (betrouwbare websites). Om te weten te komen hoe "betrouwbaar" een website momenteel is geclassificeerd, is een query met de gratis Open Site Explorer van SEOmoz een goed idee (opensiteexplorer.org - een gratis account is vereist voor meerdere query's per dag). De specialisten van SEOmoz uit Seattle hebben hun eigen linkgrafiek ontwikkeld, "Mozscape" genaamd, die sterk lijkt op die van een zoekmachine als Google.

Deze linkgrafiek maakt het mogelijk zelf berekeningen uit te voeren om te achterhalen waarom een website wel of niet goed in de lijst staat. Er is ook een eigen "MozTrust" metriek, die het principe van TrustRank gebruikt. Deze metriek is echter alleen beschikbaar in de betaalde SEOmoz PRO versie. In de vorm van de domein- en pagina-autoriteit wordt de MozTrust echter gecombineerd met andere waarden, waardoor een algemene indicator ontstaat die aangeeft in welke mate een website als autoriteit kan worden aangemerkt. Zowel de domein- als de pagina-autoriteit kan voor elke website gratis worden opgevraagd via de Open Site Explorer.

Uit figuur 5 blijkt dat de waarden van de Autoriteit zeker kunnen worden gebruikt bij het dagelijkse SEO-werk. De domein autoriteit geeft de sterkte aan voor het gehele domein en de pagina autoriteit die van een specifieke sub-pagina. Als het gaat om het verkrijgen van een betrouwbare link voor uw website, kunt u de Open Site Explorer gebruiken om snel te zien of een link waardevol is of niet. Net als bij PageRank wordt de waarde van Authority exponentieel berekend. Het is dus gemakkelijker om van 20 naar 30 punten te gaan dan van 70 naar 80. Hoewel het hulpmiddel vooral voor de Amerikaanse markt is ontworpen, is het ook geschikt voor Duitse domeinen. Zoals met alle SEO tools en statistieken, moet men echter niet alleen op deze ene indicator vertrouwen bij het evalueren van de sterkte van een domein.


 

Om goed gevonden te worden op Google is het dus belangrijk dat uw website door Google als betrouwbaar wordt beoordeeld.